15 dingen die je moet opgeven om gelukkig te zijn


Hier is een lijst van 15 dingen die, als je ze opgeeft, je leven een stuk eenvoudiger maken en heel wat gelukkiger. We houden aan zo veel dingen vast die heel wat pijn, stress en lijden veroorzaken – en in plaats van ze op te geven, in plaats van onszelf toe te staan stressvrij en gelukkig te zijn, houden we ze vast. Maar nu niet meer. Vanaf vandaag geven al die dingen op die niet langer nuttig zijn en we omarmen de verandering. Klaar? Daar gaan we:

 1. Geef de behoefte op altijd gelijk te hebben
  Zo velen van ons kunnen het niet uitstaan ongelijk te hebben, altijd gelijk willen hebben, zelfs op het gevaar af mooie relaties af te breken of veel stress en pijn te veroorzaken, voor onszelf en anderen. Dat is het niet waard. Elke keer als je die ‘grote’ behoefte voelt in te gaan vechten over wie er gelijk heeft, stel je je de volgende vraag: “Wil ik liever gelijk hebben of wil ik vriendelijk zijn?” Wayne Dyer. Wat maakt het uit? Is je ego zo groot?
 2. Geef je behoefte aan controle op
  Wees bereid om je behoefte om altijd alles wat je overkomt en wat er om je heen gebeurt te willen beheersen, situaties, gebeurtenissen, mensen, enz. Of dat nu geliefden zijn, medewerkers of vreemden die je op straat ontmoet, laat ze zijn wie ze zijn. Laat alles en iedereen gewoon zijn wat ze zijn en je zult zien hoeveel beter je je dan voelt.

Als je het los laat, gebeurt het. 
De wereld is van degene die loslaat.
Maar als je alsmaar probeert, kun je de wereld niet krijgen.

Lao Tzu

 1. Geef geen schuld
  Stop met anderen de schuld geven voor wat jij hebt of niet hebt, voor wat je voelt of niet voelt. Geef je macht niet meer weg en neem de verantwoordelijkheid voor je leven op je.
 2. Stop met zelfvernietigende praatjes
  Oh help! Hoeveel mensen doen zichzelf wat aan met hun negatieve, vervuilende en voortdurende zelfvernietigende instelling? Geloof niet alles wat je hoofd je vertelt, vooral niet als het negatief of zelfvernietigend is. Je bent een stuk beter.

De geest is een schitterend instrument als hij goed gebruikt wordt. 
Bij verkeerd gebruik wordt hij heel erg destructief.”
Eckhart Tolle

 1. Laat je beperkende overtuigingen varen
  Over wat je wel en wat je niet kunt, wat mogelijk en wat onmogelijk is. Van nu af aan laat je je beperkende overtuigingen je niet meer vastpinnen op de verkeerde plaats. Sla je vleugels uit en vlieg!

Een overtuiging is niet een idee van de geest, 
het is een idee dat de geest in bedwang houdt
Elly Roselle

 1. Stop met klagen
  Stop met dat voortdurende klagen over al die dingen, mensen, situaties, gebeurtenissen die je ongelukkig, treurig en depressief maken. Niemand kan jou ongelukkig maken, geen enkele situatie kan je droevig of ellende maken tenzij je dat toestaat. Het is niet die situatie die die gevoelens bij je oproept maar hoe je er naar kijkt. Onderschat de macht van positief denken niet.
 2. Geef de luxe van kritiek op
  Geef niet meer toe aan die behoefte kritiek te leveren op dingen, gebeurtenissen of mensen die anders zijn dan jij. We zijn allemaal anders, maar toch ook hetzelfde. We willen allemaal gelukkig zijn, we willen allemaal liefde en we willen allemaal begrepen worden. We willen allemaal iets en we wensen allemaal iets.
 3. Probeer niet langer indruk te maken op anderen
  Houd op met proberen te zijn wat je niet bent, zodat anderen je leuk vinden. Zo werkt dat niet. Als je ophoudt met zoveel moeite te doen om te zijn wie je niet bent, als je al je maskers aflegt, als je je ware ik aanvaard en omhelst, dan zie je dat de mensen moeiteloos tot je aangetrokken worden.
 4. Geef je verzet tegen verandering op
  Verandering is goed. Verandering helpt je van A naar B. Verandering helpt je je leven te verbeteren en ook het leven van de mensen om je heen. Volg je geluk, omarm verandering – verzet je er niet tegen.
  “Volg je gelukzaligheid en het universum opent deuren voor je waar eerst muren waren” Joseph Campbell
 5. Stop met etiketten plakken
  Stop met etiketten plakken op dingen, mensen of gebeurtenissen die je niet begrijpt en die je vreemd of anders vindt, stel je steeds meer open. De geest werkt alleen als hij open staat. “De hoogste vorm van onwetendheid is als je iets verwerpt waar je niets over weet.” Wayne Dyer
 6. Laat je angsten varen
  Angst is een illusie, het bestaat  niet, jij creëert het zelf. Het zit allemaal in je hoofd. Stel het innerlijk bij en de buitenkant volgt vanzelf.

Het enige waar we bang voor hoeven te zijn is de angst zelf.
Franklin D. Roosevelt

 1. Stop met uitvluchten zoeken
  Stuur ze weg en zeg dat ze ontslagen zijn. Je hebt ze niet meer nodig. Heel vaak beperken we ons door de vele uitvluchten. In plaats van groeien en aan ons zelf en ons leven te werken zetten we ons zelf klem, liegen we tegen onszelf en gebruiken allerlei uitvluchten, uitvluchten die 99,9% van de tijd niet eens echt zijn.
 2. Laat het verleden los
  Ik weet het, ik weet het. Het is moeilijk. Vooral als het verleden er zoveel beter uitziet dan het heden en de toekomst is beangstigend, maar je moet beseffen dat het heden het enige is dat je hebt en ooit zult hebben. Dat verleden waar je naar terugverlangt, dat verleden waarvan je droomt, dat negeerde je toen het heden was. Houd jezelf niet langer voor de gek. Wees aanwezig bij alles wat je doet en geniet van het leven. Het leven is tenslotte een reis, geen bestemming. Vorm een heldere kijk op de toekomst, bereid je voor maar wees altijd aanwezig in het nu.

 

 1. Laat hechting los
  Dit is iets dat voor de meesten van ons heel moeilijk te begrijpen is en voor mij ook trouwens (nog steeds), maar het is niet onmogelijk. Je wordt er in de loop van de tijd steeds beter in. Het ogenblik dat je je losmaakt van alle dingen (en dat betekent niet dat je je liefde ervoor opgeeft, want liefde en hechting hebben niets met elkaar te maken, hechting komt voort uit angst en liefde… echte liefde is zuiver, vriendelijk en onbaatzuchtig, waar liefde is, is geen angst, en daarom kunnen liefde en hechting niet naast elkaar bestaan) komt er een grote vrede over je, je wordt tolerant, vriendelijk en sereen. Je komt dan zover dat je alles kunt begrijpen zonder enige moeite. Een toestand voorbij woorden.
 2. Stop je leven te leven volgens de verwachtingen van anderen
  Veel te veel mensen leven een leven dat niet hun eigen leven is. Ze leven zoals anderen menen dat goed voor hen is, ze leven volgens wat hun ouders denken dat het beste voor hen is, of hun vrienden, vijanden en leraren, de overheid en de media. Ze luisteren niet naar hun innerlijke stem. Ze hebben het zo druk met het iedereen naar de zin maken, voldoen aan andermans verwachtingen, dat ze de grip op hun eigen leven verliezen. Ze vergeten waarvan ze gelukkig worden, wat ze willen, wat ze nodig hebben….en uiteindelijk vergeten ze zichzelf. Je hebt maar een leven – dit leven, je moet het leven, bezitten, en je vooral niet van je pad laten afleiden door andermans mening.